Matfisket i Sverige är mer än abborre

Att fånga och äta fisk är något som människan ägnat sig åt sedan tidernas begynnelse. Hur fisket ser ut och vilka fiskar du kan fånga varierar givetvis beroende på var i världen du befinner dig. I ett svenskt perspektiv finns det inte bara möjlighet att fiska i haven som omger landet, utan även i de många sjöarna som finns. Vilka fiskar du skall satsa på att dra upp till middagen varierarfish-618657_960_720 också var i landet och i vilken typ av vatten du väljer att fiska.

En av de allra vanligaste fiskarna i svenska vatten är abborren som förekommer i alla typer av vatten där syrehalten är hög nog. Det finns många olika sätt att tillaga abborren men ett populärt sätt är att smörsteka den och sedan servera ihop med exempelvis kantareller. Men det svenska fisket är så mycket mer än bara abborre. Gäddan och gösen är andra fiskar som kan röra sig i vatten tillsammans med abborren. Gädda går utmärkt att försöka få upp med hjälp av exempelvis metspö.

En mer vanlig fisk på matbordet i Sverige är laxen och just Sverige är ett riktigt bra land att fiska i om du är på jakt efter lax. Det allra mest kända laxvattnet är Mörrumsån i Blekinge men det går också att fiska lax framgångsrikt i Norrland och i haven.

För övrigt finns det i havet en större variation av fisk än om man jämför med exempelvis sjöarna, chansen att få stora fiskar ökar också i havet. Sill eller strömming har alltid av tradition varit en populär matfisk som går bra att fiska i Östersjön. Varför inte försöka dra upp din egen sill och lägga in den inför midsommarfirandet? Många föredrar också att ha en vällagad torsk eller makrill på matbordet. Dessa två fiskar går också att fiska i svenskt hav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *