Varför behöver man fiskekort för att fiska i Svenska älvar?

Det är många som är intresserad av att fiska och även om allemansrätten finns i Sverige, som ger en rätt att fiska överallt så länge man inte stör, så finns det områden där det krävs att man har ett fiskekort. Det finns flera olika anledningar till att ett fiskekort krävs.

Fiskekort Fritidsfiske

Den enklaste förklaringen man kan ge är att fiskekort innebär att man ägnar sig åt fritidsfiske, det vill säga att ens fiske är en hobby och när man skriver upp sig för ett fiskekort så följer man de regler som är uppsatta för det området man tänkt fiska i. Det kan handla om mängden fisk man får ta upp per dag och fishing-830x553även storlek på fisken. Det viktigaste är också att när man ägnar sig åt fritidsfiske så får man inte sälja den fisk man tar upp.

När man ansöker om ett fiskekort så anges det också om kortet gäller hela året eller om det är tidpunkter på året man inte får fiska på eller om det är områden man inte får fiska på. Detta kan bero på hur fisken rör sig eller andra fenomen i naturen som man vill försöka bevara. Fiskekortet är ett bevis för att man har läst och godkänt de regler som gäller för det specifika område man tänkt fiska i samt att man inte får sälja fisken man fångar. Detta är för att man inte vill att våra svenska sjöar, älvar och vattendrag ska bli utfiskade. Det handlar mycket om bevarande av den svenska naturen och det djurliv som finns som man ska vara stolt över.

Ett fiskekort kostar i regel en liten summa pengar, men det finns fiskekort som inte kostar pengar. Det beror på var man ska fiska och vilka bestämmelser som finns. Om man är osäker på vad som gäller eller om det krävs ett fiskekort för det område man tänkt fiska på så kan man besöka kommunen man tänkt fiska i eller jordbruksverket. Man kan besöka deras hemsidor, eller i person eller skicka ett e-postmeddelande och fråga vad som gäller.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *